Kolla aldrig en bra nyhet… (om stöd till idrotten)

Om vi börjar med det viktigaste: det finns väldigt goda skäl för skattebetalarna att stödja idrottsrörelsen. Idrotten skapar meningsfull fritid både för utövare och åskådare, den bidrar till bättre folkhälsa, mer aktiva människor, demokratifostran och mycket annat som är bra för både den enskilde och för samhället som helhet. Dessutom är idrott – både elit och bredd – bra för samhällsekonomin. Det är helt enkelt lönsamt för ett samhälle att stödja idrotten. Exakt hur stort det stödet bör vara är dock svårare att avgöra.

Idag påstod SR Örebro (i två olika inslag) dels att Örebro hockey får mer stöd från Örebro kommun än andra lag i ishockeyallsvenskan och dels att ”eliten får mer än ungdomarna”. Båda inslagen var, om man vill vara snäll, hårt vinklade och dessvärre verkar både delar av den politiska oppositionen och en del andra örebroare tro på siffrorna och vinklingen. Jag ska helt kort kommentera påståendena:

  1. Om man påstår att Örebro kommun ger mer till Örebro hockey än andra lag i hockeyallsvenskan, har man då undersökt detaljerna i andra kommuner? Har man frågat Malmö om hur mycket ishallen som de (mer eller mindre) skänkte till hockeylaget var värd? Har Södertälje fått frågan hur mycket de helägda bolagen i Telge-koncernen bidrar med till laget? Har Leksand fått frågan om hur mycket klubben betalade för mark och annat när LIF fick en egen ishall (som kommunen hyr in sig i)? Har Karlskoga fått frågan hur mycket den ”inte fulla hyran” för ishallen är värd eller hur mycket den kommunanställda personalen (som föreningen bjuds på) kostar per år? Har Västerås fått frågan om hur mycket subventionen av hallhyran är värd? Och så vidare. Om man jämför äpplen med päron är det stor risk att det mest blir paj av alltihop.
  2. I sammanställningen redovisas att Leksand kommun hyr in sig i hallen för 4,5 miljoner/år, att Mora hyr in sig för 3,5 miljoner/år, att Södertälje betalar nära 9 miljoner per år för hallen, att Ängelholms kommun betalar 4 miljoner per år för ishallarna. Och så vidare. Fast dessa kostnader räknar inte radion in när de jämför stödet…
  3. Det har inte förts över en enda krona från stödet till ungdomsidrotten (eller bredden) till elitidrotten. Däremot har stödet till elitidrotten på senare år förtydligats och blivit mer noga reglerat, vilket är bra.
  4. Ishallen och bandyhallen på Behrn Arena är, liksom fotbollsarenan, en del av ett avtal om namnrättigheter som upprättats mellan Örebro kommun och Behrn Fastigheter. Syftet med detta avtal är att minska behovet av kommunalt direktstöd till elitidrotten; därför får idrottsföreningarna del av de pengar (för vinterdelen en miljon per år plus moms) som Behrn Fastigheter betalar.
  5. Hyran av loger är reglerad i ett avtal som skrevs på år 2008. I det avtalet får Örebro kommun 1 miljon per år av Behrn fastigheter för namnet på vintersportanläggningarna på Behrn Arena. Där står: ”Kommunen åtar sig att tillse att Behrn under avtalstiden erhåller dispositionsrätt till 10 stycken av Behrn årsvis valda sittplatser med tillhörane entrébiljetter gällande samtliga arrangemang som anordnas på Arenan eller av Behrn förhandsvald loge för 10 personer om sådan senare inreds i ishockeyyallen och/eller invid bandyplanen.” (Avtalet skrevs på av dåvarande Kommunstyrelseordföranden Staffan Werme, som dock senare påstått att detta inte gäller eftersom han ”uppfattar avtalet” som att det är ”begränsat till om kommunen/Porten uppför loger i ishallen”. Han menar att det inte är så nu…). Hyran för logerna är enligt gällande avtal och det är inte möjligt för kommunen att ”komma undan” det nu. Det som nu skett är att hyran förutbetalts – men det är bara en fråga om när – inte om – logehyran skulle betalats.
  6. Den ”jumbotron” (=stor tv som sitter i taket…) i ishallen som varit så omtalad tycker jag är en självklar del av en nyombyggd ishall (som kostar 120 miljoner att bygga om). Att inte sätta dit en jumbotron när man gör en sådan jättesatsning hade bara varit pinsamt. Om beslut och förberedelser gjorts ordentligt när ombyggnaden av ishallen sattes igång hade vi inte behövt hantera frågan om en jumbotron i det här läget. Att delar av den politiska oppositionen låtsas som om de inte har ansvar för den dåligt skötta process som nu tvingade fram extrapengar till jumbotronen är lite pinsamt.
  7. Örebro kommun stödjer idrotten i Örebro på många olika sätt. Dels genom direkta föreningsbidrag till barn och ungdomsidrott, dels genom att tillhandahålla lokaler, dels genom att subventionera hyran i idrottsanläggningar och dels genom direkt stöd till elitidrotten. De direkta bidragen till idrottsföreningarna är (precis som radion beskriver) i år cirka 3 miljoner (fast då tar de inte hänsyn till att föreningsbidragen höjts från och med i år, med totalt 3 miljoner per år till föreningslivet totalt). Men lokalsubventionerna motsvarar någonstans mellan 50 och 60 miljoner kronor, och de summorna går i första hand till ungdomsidrotten. Alltså är det rätt hårt vinklat – eller direkt felaktigt, välj själv – att säga att elitidrotten får 6 miljoner medan ungdomsidrotten ”bara får 3 miljoner”.
  8. Stödet till idrotten är väl använda pengar. Det gäller även marknadsföringsbidrag (som går till elitklubbarna) och sponsring. Den uppmärksamhet som Örebro får tack vare ÖSK, KIF Örebro, Örebro Hockey och andra elitklubbar är svårt att värdera i pengar. Men vi vet att det bidrar till att stärka Örebro nationellt, och att få fler att få upp ögonen för att Örebro är en trevlig stad att bo, jobba och leva i. Elit och bredd hänger ihop: utan breddidrott finns ingen möjlighet att göra elitsatsningar, utan elitsatsningar minskar intresset bland barn och ungdomar för att ägna sig åt idrotten.
  9. Jag tycker att vi ska vara stolta över att Örebro i år blev utsedd både till Årets bästa idrottstad (av SVT) och till Årets bästa föreningsstad (av Sveriges Föreningar). Utmärkelserna beror huvudsakligen på de frivilliga, de engagerade och de entusiaster som bär upp förenings- och idrottsliv i Örebro. Men självklart är det också viktigt att kommunen gör vad den kan för att underlätta för dessa eldsjälar och stödet till föreningslivet – både genom föreningsbidrag, anläggningar och annat stöd – är därför väldigt viktigt.

Självklart ska man diskutera hur mycket idrotten är värd i stöd – både till elit och bredd. Men den diskussionen bör ske ärligt och med korrekta uppgifter, inte baseras på jämförelser som är uppenbart orimliga. Men kanske är det som det brukar sägas: ”kolla aldrig en bra nyhet, då finns det risk att den spricker”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *